Kuchnia

śniadanka

Crostini w trzech wersjach
(4 porcje po 3 crostini)
baza:
1 pszenny chlebek włoski lub pszenna bagietka (może być tzw. bułka włoska lub bułka paryska)
30 ml oliwy extra vergine Monini
ząbek czosnku
wersja 2:
250 g bobu
kilka gałązek koperku
sól, pieprz
sok z 1/4 limonki
10 ml oliwy Monini
wersja 2:
100 g koktajlowych pomidorków
1/3 cebulki
kilka kuleczek mozzarelli
sól, pieprz
kilka kropel glassy balsamicznej Monini
wersja 3:
1 brzoskwinia
odrobina oliwy Monini do posmarowania
kilka plasterków szynki prosciutto (lub innej wędzonej)
100 g ricotty
Chleb lub bagietkę pokroić, każdą kromkę posmarować oliwą i przeciętym ząbkiem czosnku (tylko dla aromatu - można to zrobić też po upieczeniu, będzie intensywniej). Piec w temp. 170 stopni, aż się ładnie zarumieni - ok. 15 minut. Przygotować produkty:
Bób sparzyć wrzątkiem, obrać i ugotować. Miękki i wystudzony wymieszać z posiekanym koperkiem, solą, pieprzem, sokiem z limonki i oliwą. Lekko rozgnieść widelcem, ale nie na gładką pastę, kłaść na crostini i udekorować koperkiem.
Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki, cebulę na krążki. Na upieczone crostini kłaść po kilka połówek pomidorków, 2-3 kuleczki mozzarelli, posypać solą i pieprzem i pokropić glassą balsamiczną.
Brzoskwinię pokroić na ósemki. Delikatnie posmarować oliwą. Lekko zgrillować na średnio rozgrzanym grillu (mają tylko zmięknąć, ale nie przyrumienić się). Crostini posmarować ricottą, położyć plasterek prosciutto i kawałek brzoskwini.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation