Kuchnia

śniadanka

ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM, PLEŚNIAKIEM I JABŁKIEM

Potrzebujesz na 2 grzanki jak na zdjęciu:

mini bagietkę
1 małą pojedynczą pierś z kurczaka
1 małe jabłko
kilka plasterków pleśniaka
do marynaty mięsa: łyżka octu, 3 łyżki oliwy, łyżka musztardy dijon
do serwisu musztarda miodowa lub miód+balsamico

Możesz użyć kurczaka z wczoraj (pierś lub z rosołu) lub zrobić go celowo do przepisu tak:

weź pierś pojedynczą i przekrój ją w poprzek, by powstały dwa cienkie medaliony. W misce pomieszaj ocet, oliwę i musztardę dijon. Włóż do tego mięso, zatop i wstaw do lodówki na noc. Następnego dnia ułóż na blasze, na pergaminie i piecz 15 minut w 220 stopniach.

Wcześniej upiecz 1 jabłko w skórce – 220 stopni, o,5h. Wyjmij je gdy skórka popęka, zrumieni się, a jabłko zacznie wyłazić. Jabłkowe puree oddziel od skórki i pestek. Rozsmaruj na bagietce. Na tym ułóż upieczoną pierś, a na tym kawałki lazura, zapiekaj 5-7 minut w 200 stopniach.

4 5 6

Podawaj albo z musztardą miodową albo z miodem z balsamico, w obu wersjach kanapka jest doskonała.

Zamiast jabłka możesz zgrillować plasterki gruszki (nie rozciapają się na dżem jak jabłko) albo mango albo brzoskwinię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation