Kuchnia

śniadanka

królewskie jajka po benedyktyńsku

Składniki dla 2 osób:

Sos holenderski (moja wersja z odrobiną musztardy):

2 bardzo świeże żółtka, skorupki wcześniej wyparzyć wrzącą wodą i dokładnie umyć (z uwagi na salmonellę)
100 g masła
sok z połowy cytryny
szczypta cukru
1/2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej)
sól morska i biały pieprz do smaku

Żółtka utrzeć ze szczyptą cukru na biały i puszysty krem. W międzyczasie masło roztopić i jeszcze gorące, wlewać małym strumieniem do żółtek, ciągle mieszając. Żółtka nie powinny się ściąć, ale pod wpływem temperatury zgęstnieć do konsystencji kwaśniej śmietany. Ucierać do zgęstnienia.
Gdyby sos nie zgęstniał odpowiednio, to można go podgrzać nad garnkiem z wrzącą wodą, tak, aby woda nie dotykała spodu miseczki z sosem.
Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i musztardą. Odstawić na chwilę (zimny sos, w razie potrzeby, podgrzewamy w kąpieli wodnej, nigdy nie bezpośrednio na płomieniu).





Dodatki:
4 kromki pieczywa pełnoziarnistego na zakwasie (lub innego ulubionego)
2 łyżki masła
4 plastry szynki dojrzewającej (lub innej ulubionej)
garść rukoli
4 jajka (bardzo świeże)
1,5 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
szeroki garnek do gotowania (można użyć wysokiej patelni)
sok z antonówek Tymbark

Chleb zrumienić na maśle (lub opiec w tosterze), odłożyć.
Szynkę podsmażyć, odłożyć.
W międzyczasie w szerokim rondlu zagotować wodę (na 1 litr wody daję 1,5 łyżki octu i łyżeczkę soli), doprawić octem i solą. Jajka wbić do oddzielnych miseczek lub kokilek.
Następnie, kolejno, wlewać w środek utworzonego rózgą "wiru" w garnku z wodą (można gotowanie podzielić na 2 etapy, a wcześniej ugotowane jajka przed samym podaniem podgrzać przez kilka sekund w gorącej wodzie). Gotować na wolnym ogniu przez ok. 3-4 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i osuszyć na papierowych ręcznikach.

Na kromce chleba kłaść liście rukoli, na to plaster szynki i jajko w koszulce.


Wierzch polać sosem i od razu podawać.

Można też przygotować wersję bez sosu holenderskiego: chleb posmarować odrobiną masła lub majonezu i musztardą, na to położyć sałatę, szynkę i jajko. Wierzch posypać odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation