Kuchnia

śniadanka

Omlet, lemon curd i kozi ser? To się nazywa SUPERKANAPKA!
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
4 brioszki lub maślane bułeczki
60 g lemon curd
60 g miękkiego sera koziego
4 jajka
1 łyżeczka posiekanego tymianku
8 cienkich plasterków wędzonej szynki
80 g roszponki
masło do smażenia
Przygotowanie
Kilka łyżek kremu cytrynowego, słodkawy kozi ser i słona szynka. Doskonałe uzupełnienie śniadaniowego omletu podawanego na brioszce.
1. Brioszki przekrój na pół i podpiecz na rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron. Bułeczki ułóż na talerzach. Jedną połówkę posmaruj kremem cytrynowym, drugą kozim serkiem.
2. Na patelni roztop odrobinę masła. W miseczce roztrzep jedno jajko. Wylej na rozgrzaną patelnię, oprósz solą, pieprzem i 1/4 łyżeczki tymianku. Smaż omlet z obu stron, ok. 3 minut. Złóż na cztery części i ułóż na kanapce. Na tej samej patelni podsmaż dwa plasterki szynki. Ułóż na omlecie. Na wierzch połóż garść roszponki.
3. Powtórz cały proces z punktu drugiego robiąc pozostałe trzy kanapki. Podawaj na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation