Kuchnia

śniadanka

Pulchniak z serem.

Ryżowy omlet twarogowy z migdałową nutą podany z nektarynką i Miodową Różą

To najlepszy i najpulchniejszy omlet jaki do tej pory jadłam! Bardzo sycący, bo chciałam zrezygnować po 3/4 omletu, ale warto zjeść całego dla tego świetnego smaku. Całość genialnie dopełnił miodzik od Anielskich, który mam na wykończeniu :<

Przepis na ryżowy omlet twarogowy z migdałową nutą:
(inspiracja)
2 jajka
125 g twarogu
3 łyżki mąki ryżowej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego
tłuszcz do smażenia(u mnie olej kokosowy)

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Twaróg rozgniatamy widelcem z żółtkami, cukrem i aromatem. Dodajemy do twarogu białka i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia masy. Dodajemy mąkę i proszek i ponownie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy masę i smażymy pod przykryciem ok.7-10 min, po czym odwracamy na drugą stronę i również smażymy pod przykryciem, ale już nieco krócej. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation