Kuchnia

sałatki

Różowa surówka z kapusty pekińskiej ze szczypiorkiem i pieczonym burakiem


Pieczone buraki to stały element wyposażenia mojej lodówki.
Piekąc np. chleb, wrzucam nieduże buraki do naczynia żaroodpornego, przykrywam i piekę korzystając z rozgrzanego piekarnika. Potem takie buraki wykorzystuję do kanapek, sałatek, surówek i napojów. Są pyszne i mają wspaniałe wartości odżywcze dla naszego organizmu.
Dzisiaj przepis na bardzo prostą i niezwykle smaczną różową surówkę – świetny dodatek do drugiego dania, do kanapek itd.

Składniki:
1/4 szt kapusty pekińskiej
1 pieczony burak – tutaj przepis
1 ogórek kiszony
pół pęczka szczypiorku
łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu
sól
pieprz

Wykonanie:
Kapustę pekińską drobno szatkuję.
Pieczonego buraka i ogórka kiszonego ścieram na tarce.
Szczypiorek drobno siekam.
Wszystkie składniki mieszam w misce z majonezem, jogurtem, doprawiam solą i pieprzem.

Na 4x porcje, potrzebujesz:

- ~350g razowej kaszy kus-kus
- 2x dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- 2x podwójne piersi kurczaka
- garść kiełków słonecznika
- ~100g sera feta, pokruszonego
- 1x słoik grillowanej papryki, pokrojonej w paski
- sporą garść pestek dyni, podprażonych
- garść świeżej kolendry, posiekanej z grubsza
- garść świeżej bazylii, posiekanej z grubsza
- sok i skórkę z 1x cytryny
- 2x łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1x czerwona cebulę, pokrojona w drobną kostkę
- oliwę z oliwek
- sól morską
- świeżo mielony, czarny pieprz

A robisz tak:

W dużej misce zalewasz kus-kus wrzątkiem, w proporcjach 2:1. To idealna recepta na to, żeby kasza była wspaniale puszysta i ugotowana! :) Zawsze się sprawdza.
Doprawiasz solą i przykrywasz.
W tym czasie pierś kurczaka skrapiasz oliwą, posypujesz słodką papryką w proszku, solą i pieprzem i smażysz na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni. Wcześniej jednak lekko rozbij mięso, aby było bardziej płaskie - dzięki temu usmaży się szybciej i będzie pysznie soczyste w środku :) Smaż po około 3 minuty z każdej strony.
Teraz do ugotowanego kus-kusa dodaj pokrojoną, grillowaną paprykę ze słoika, świeże zioła, część kiełków słonecznika i dopraw całość odrobiną słodkiej papryki w proszku, oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nie przesadzaj z ilością soli, bo musisz pamiętać, że będzie tutaj jeszcze dość słona feta i kurczak :)
Wszystko dokładnie wymieszaj, wysyp efektownie na dużą, drewnianą deskę, a na wierzchu rozsyp awokado, prażone pestki dyni, resztę kiełków, pokruszoną fetę i pokrojoną w plasterki pierś kurczaka. Całość możesz jeszcze z wierzchu ozdobić świeżymi ziołami :)
Gotowe!
Spójrz tylko na te kolory! Aż chce się jeść, prawda??

SMACZNEGO! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation