Kuchnia

owsianki, kaszki

polenta z serkiem mascarpone i figami w miodzie


2 szklanki mleka
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
2 łyżki masła
4 łyżki miodu
2 łyżki serka mascarpone
3 figi
sól

W garnku o nieprzywierającym dnie zagotować mleko ze szczyptą soli, wsypać kaszkę, zmniejszyć ogień i cały czas mieszając gotować aż kaszka będzie gotowa, w razie potrzeby dolać jeszcze odrobinę mleka, pilnując, aby kaszka się nie przypaliła. Dodać masło oraz łyżkę miodu i wymieszać. Kaszkę przełożyć do salaterek i nałożyć po łyżce serka mascarpone i delikatnie wymieszać i odstawić na chwilę. Umyte figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu polenty, polać pozostałym miodem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation