Kuchnia

owsianki, kaszki

KASZA PĘCZAK ZE ŚLIWKAMI DUSZONYMI W MIODZIE

Składniki:
- 1 filiżanka kaszy pęczak,
- 1 łyżka masła,
- 250 g ciemnych śliwek,
- 2 łyżki miodu,
- cynamon do smaku,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Kaszę przepłucz, zalej wodą: na 1filiżankę kaszy przypadają 2 filiżanki wody. Gotuj na małym ogniu, mieszając zwłaszcza w końcowej fazie gotowania, aż do wchłonięcia całego płynu.
Umyte i wypestkowane śliwki pokrój na mniejsze części. W rondelku rozpuść łyżkę masła z miodem i dodaj śliwki. Pozwól i prażyć się na średnim ogniu, cały czas mieszając. Dopraw do smaku cynamonem. Owoce puszczą sok, który powinien w dużej mierze wyparować. Sprawdź, czy owoce nie są zbyt kwaśne i jeśli potrzeba, posłódź je cukrem lub miodem. Gdy śliwki zmiękną, są gotowe.
Do miseczki nałóż porcję kaszy, śliwek i udekoruj jogurtem. Posyp lekko cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation