Kuchnia

owsianki, kaszki

Owsianka z Bliskiego Wschodu: gęsta, gorąca, pełna daktyli i syropu klonowego
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
2 szklanki płatków owsianych górskich
4 szklanki wody
szczypta soli morskiej
1 gruszka pokrojona w plasterki
1 szklanka orzechów laskowych, uprażonych
12 daktyli
słodka śmietanka
syrop klonowy
Przygotowanie
Znienawidzona przez przedszkolaki owsianka wraca do łask! Gotowana na wodzie ma niższy indeks glikemiczny, jest sycąca i bardzo zdrowa. Perfekcyjna na leniwe śniadanie przed telewizorem.
1. Wodę zagotuj w rondlu z grubym dnem. Dodaj płatki i sól. Zmniejsz ogień i gotuje 10-20 minut aż płatki będą miękkie. Nie zapomnij o mieszaniu!
2. Owsiankę rozłóż do czterech gorących misek. Na wierzchu ułóż kilka plasterków gruszki, po 1/4 szklanki orzechów laskowych i po 3 posiekane daktyle.
3. Podawaj z kremówką i syropem klonowym, każdemu według uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation