Kuchnia

owsianki, kaszki

Jaglany krem śliwkowo–czekoladowy

Składniki:
15 ŚLIWEK WĘGIEREK,
1 szklanka ugotowanej KASZY JAGLANEJ (to jest około 1/3 szklanki kaszy nieugotowanej - pamiętajcie aby przed gotowaniem przelać ją porządnie wrzątkiem i dobrze przepłukać, aby pozbyć się goryczki),
1/2 szklanki ulubionego MLEKA ROŚLINNEGO np. z orzechów laskowych, migdałów, ryżowego,
kilka DAKTYLI wcześniej namoczonych,
2 łyżeczki KAROBU lub dobrej jakości KAKAO,
szczypta CYNAMONU,
1/3 łyżeczki mielonej WANILII (opcjonalnie),
szczypta SOLI
Do przybrania:
orzechy włoskie, migdały oraz świeże, pokrojone śliwki.
Śliwki bez pestek wkładamy do rondelka i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, do momentu aż zmiękną. Możemy dodać do nich troszeczkę wody, aby się nie przypaliły.
Uduszone śliwki wraz z pozostałymi składnikami miksujemy na gładką masę. W razie konieczności możemy dodać więcej mleka roślinnego.
Przybieramy orzechami i kawałkami śliwek. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation