Kuchnia

owsianki, kaszki

Pieczona owsianka dyniowa

Składniki (1 porcja):
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
szczypta soli
około 200-250 ml mleka (można użyć wody lub pół na pół)
około 60 g puree z dyni
Miód do smaku (słodzik, cukier)
Możemy również dodać daktyle, orzechy, masło orzechowe, suszone owoce itp.

Piekarnik nagrzewamy do 180*C.
Kokilkę lub miseczkę (którą możemy piec w piekarniku) smarujemy odrobiną tłuszczu. W małej miseczce mieszamy płatki owsiane i przyprawy suche. W kolejnej, odrobinę większej, mieszamy puree z dyni, mleko/wodę i miód. Dodajemy płatki z przyprawami, mieszamy do dokładnego połączenia się składników.

Masę przekładamy do miseczki/kokilki i pieczemy około 20-30 minut.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation