Kuchnia

owsianki, kaszki

Składniki (1 porcja śniadaniowa):

4 łyżki kaszy jaglanej
cebula
ząbek czosnku
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki tandoori masala (lub 1/4 łyżeczki chili)
pół łyżeczki zmielonej kozieradki (może być chyba curry zamiast, ale ja nie próbowałam)
2 łyżeczki masła orzechowego - zrobionego samodzielnie - bardzo dobre będzie z orzechów włoskich, lub kupionego - ja używam czasem gotowego masła migdałowego jeśli je akurat mam
sos sojowy - u mnie Tamari bez pszenicy
oliwa z oliwek
wrzątek
do posypania natka pietruszki lub koperek
Masło orzechowe można w prosty sposób zrobić samemu, trzeba mieć tylko mikser i trochę cierpliwości. Wrzucamy do miksera dowolne orzechy i miksujemy, z przerwami żeby nie spalić sprzętu, do momentu kiedy powstanie nam wilgotna jednolita masa. Nie chcę wprowadzić nikogo w błąd nie mierzyłam nigdy czasu miksowania ale wydaje mi się że nawet z 10 minut. Na początku orzechy będą mielić się na drobno, potem będzie faza kiedy zaczną się trochę kleić - wtedy może trzeba będzie zatrzymywać miksowanie i zbierać masę ze ścianek miksera, potem masa zacznie się robić bardziej miękka. Proces jest zakończony kiedy będzie to gęsta jednolita masa.

Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, do momentu aż zacznie pachnieć i lekko się zacznie rumienić. Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, dodać przyprawy, chwilę smażyć. Dodać kaszę jaglaną, szklankę wrzątku, zakryć patelnię przykrywką i gotować 10 minut na małym ogniu bez mieszania. U mnie 10 minut sprawdza się perfekcyjnie, nie zdarzyło się żeby kasza się nie dogotowała. W międzyczasie należy masło orzechowe wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody i sosem sojowym do smaku. Kiedy kasza będzie ugotowana dodać masło orzechowe z sosem i wymieszać. Odstawić patelnię pod przykryciem na chwilkę żeby kasza doszła. Przed zjedzeniem można posypać natką pietruszki lub koperkiem ale jak widać na zdjęciu u mnie nie było, bo często nie mam rano pod ręką. Bez pietruszki jest też pyszna.

Odkąd pierwszy raz ją zrobiłam jest to moja ulubiona śniadaniowa kasza - absolutny numer jeden i jeszcze mi się nie znudziła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation