Kuchnia

owsianki, kaszki

Placek owsiany z prażonym jabłkiem i twarogiem

Składniki:
Na placek:
3 łyżki płatków owsianych górskich
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżka siemienia lnianego
1 jajko
woda
Dodatkowo:
2 - 3 średnie jabłka
cynamon
ksylitol
100g chudego twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego

Płatki, otręby i siemię wsypać do miseczki, wlać wodę (najlepiej ciepłą) tylko tyle by przykryła płatki, odstawić do napęcznienia. Gdy płatki podwoją swoją objętość wbić jajko i wszystko dokładnie wymieszać. Patelnię rozgrzać, rozpuścić odrobinę oleju kokosowego, wylać przygotowaną masę i smażyć placek na niewielkim ogniu. Przewrócić na drugą stronę gdy będzie dobrze ścięty.

W miseczce wymieszać ze sobą twaróg z cukrem (1 łyżeczka) oraz jogurtem naturalnym, odstawić.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki wody, szczyptę cynamonu i opcjonalnie ksylitol, jabłka prażyć aż zmiękną i puszczą sok.

Na talerzu położyć omlet, posmarować go twarogiem, na to wyłożyć łyżkę uprażonych jabłek, posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation