Kuchnia

Na ostro!

Makaron z chili i pieczoną papryką

Potrzebujemy:
400 g ugotowanego makaronu tagliatelle
5 upieczonych czerwonych papryk
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli
2 posiekane zielone papryki chili
4 fileciki anchois
200 g pomidorków koktajlowych Rosa
2 łyżeczki kaparów (odcedzonych z zalewy)
1 szklanka bulionu (wywaru) drobiowego lub warzywnego
sól i czarny pieprz
10 g posiekanej natki pietruszki
starty parmezan do przybrania

Sposób przygotowania:
1. Papryki obierz, usuń gniazda nasienne i ogonki, pokrój w paski. Odłóż.
2. Oliwę rozgrzej w rondlu, wrzuć cebulę, paprykę chili i anchois. Smaż, aż warzywa zrumienią się na złoto. Wstrząsając dodaj pomidory, kapary i wywar, gotuj przez 5 minut. Przypraw, powoli dodawaj paprykę i natkę, wymieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez 2 minuty.
3. Wymieszaj sos z makaronem, podziel na 4 miseczki. Podawaj posypane tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation