Kuchnia

Na ostro!

Pieczeń z mięsa mielonego

1 kg mięsa mielonego (po połowie wieprzowiny i wołowiny)
4 jajka
3 cebule
2 pszenne bułki
woda do namoczenia bułek
3 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
tłuczone ziele angielskie (12 ziaren)
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka przyprawy do mielonego mięsa
listki laurowe do ozdoby

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni Celsjusza.

Zmielone mięso wieprzowe i wołowe przekładamy do miski, wbijamy do środka cztery jajka, dodajemy podsmażoną cebulę oraz odciśnięte bułki (uprzednio namoczone w ciepłej wodzie). Całość doprawiamy przyprawami, a następnie formujemy mięsny wałek. Wykładamy go na wysmarowaną tłuszczem keksówkę (lub wyłożoną papierem do pieczenia).

Pieczeń wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut.

Pieczeń dobrze jest zawinąć szczelnie w folię aluminiową, aby nie wystygła zanadto. Idealnie smakuje ze świeżą bułką, przegryzana świeżym pomidorem lub ogórkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation