Kuchnia

slodycze

SERNIK NOCIOLA
Składniki na wafelkowy spód:

120 g wafelków z kremem z orzechów laskowych (w czekoladzie lub bez)
1 łyżka kremu z orzechów laskowych
Wafelki pokruszyć. Ze słoiczka z kremem z orzechów laskowych odebrać łyżkę i wymieszać ją z wafelkami (resztę będzie wykorzystana w masie serowej).

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę wafelkową wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać, następnie schłodzić w lodówce przez czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

250 g twarogu, tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka mascarpone
360 g kremu z orzechów laskowych (minus 1 łyżka)
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
300 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
12 g żelatyny w proszku (4 łyżeczki) + 70 ml zimnej wody
ad
Twaróg, serek mascarpone i krem z orzechów laskowych – powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić twaróg i mascarpone, utrzeć do połączenia. Dodać krem z orzechow laskowych, wanilię i utrzeć, do połączenia.

Żelatynę w proszku zalać 70 ml zimnej wody, wymieszać i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietankę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do orzechowej masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową.

Na spód wafelkowy wyłożyć masę serową i wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najkorzystniej przez noc.

Składniki na polewę czekoladową z orzechami:

80 ml śmietanki kremówki 36%
80 g mlecznej czekolady, posiekanej
60 g orzechów laskowych, podpieczonych
Orzechy laskowe posiekać. Śmietankę kremówkę podgrzać w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną mleczną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i przestudzić.

Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Polać polewą czekoladą, rozprowadzić. Odstawić do lodówki do stężenia. Po tym czasie wyjąć z tortownicy, kroić i podawać.

Sernik Nocciola na zimno przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation