Kuchnia

slodycze

Ciasto Arbuz - przepis Marty
Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):

250 g świeżego szpinaku
2 jajka (wielkość L)
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
pół szklanki oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak rozdrobić blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Jajka (w całości) z cukrem ubić mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania bardzo jasnej i puszystej masy. Następnie cienką strużką wlewać olej, nie przestając miksować. Dodać papkę szpinakową, ekstrakt z cytryny i zmiksować krótko do połączenia. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Całość przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w rozgrzanym do 160 C (góra-dół) piekarniku przez ok. 35 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.

Składniki na śmietankowy krem:

125 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
125 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Gotową masę przełożyć na wystudzone ciasto, wyrównać.

Dodatkowo:

1 czerwona galaretka (dla lepszego efektu można dać 2)
garść drobinek czekoladowych lub borówek
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku. Wystudzić. Lekko gęstniejącą wylać na śmietankowy krem, udekorować drobinkami czekoladowymi i schłodzić w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation