Kuchnia
slodycze
Przepis na babkę nutella - Wypieki Beaty
Podłużna forma keksowa o długości około 25/27 – 10 cm.
Składniki
składniki na babkę nutellę
250 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
120 g masła (miękkiego)
45 g oleju (1/4 szklanki)
150 g cukru pudru (1 szklanka)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka (rozmiar L w temp. pokojowej)
160 g maślanki (w temp. pokojowej)
100 g kremu Nutella (1/3 szklanki)
składniki na wierzch babki
100 g serka mascarpone (chłodnego)
30 g kremu Nutella (2 lekko czubate łyżki)
ok 50 g orzechów laskowych
Instrukcja
Jak zrobić babkę nutella krok po kroku
Krok 1 – przygotowania
Wyjmij przynajmniej 2 godziny wcześniej rzeczy z lodówki, aby się ogrzały – jajka, maślankę, masło.
120 g masła,3 jajka,160 g maślanki
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, albo dokładnie posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (w trybie termoobiegu) lub 180 stopni w trybie góra/dół.
Krok 2 – przygotowanie ciasta na babkę
Przesiej razem przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sól.
250 g mąki pszennej,2 łyżeczki proszku do pieczenia,0,5 łyżeczki soli
Miękkie masło przełóż do większej miski, dodaj cukier, olej oraz wanilię.
120 g masła,45 g oleju,150 g cukru pudru,2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
dodawanie oleju do masła i cukru pudru
Zmiksuj razem na wysokich obrotach miksera przez kilka minut – aż masa stanie się jasna, ładnie napuszona i zwiększy swoją objętość.
miksowanie masła z cukrem i olejem na babkę nutella
Do zmiksowanego masła dodaj po jednym jajku – ja dodaję od razu po jednej łyżce mąki – i zmiksuj krótko – tylko do połączenia.
3 jajka
miksowanie jajek z ubitym masłem
Dodaj mniej więcej połowę mąki i zmiksuj krótko na niskich obrotach miksera.
dodawania przesianej mąki do ciasta na babkę
Dodaj maślankę i krótko zmiksuj.
160 g maślanki
miksowanie ciasta z maślanką
Wsyp resztę mąki i zmiksuj krótko.
Krok 3 – przygotowanie ciasta czekoladowego
Odłóż do miseczki mniej więcej 1/3 ciasta.
odkładanie części ciasta do przygotowania ciasta czekoladowego na babkę
Dodaj do mniejszej części nutellę i zmiksuj krótko do połączenia.
100 g kremu Nutella
miksowanie ciasta z nutellą
Krok 4 – nakładanie ciasta
Do przygotowanej formy nakładaj na zmianę białe i czekoladowe ciasto aż do zupełnego wykorzystania.
nakładanie ciasta czekoladowego i waniliowego do formy do pieczenia
Ostrym nożem, albo patyczkiem do szaszłyków dodatkowo przemieszaj razem ciasto.
mieszanie ciasta czekoladowego z waniliowym na babkę marmurkową
Krok 5 – pieczenie babki nutella
Formę z ciastem wstaw do gorącego piekarnika i piecz babkę przez około 60-70 minut – do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i ostudź ją zupełnie przez smarowaniem kremem.
Krok 6 – przygotowanie kremu na babkę
Serek mascarpone połącz z nutellą – możesz to zrobić mniej dokładnie, tak by też był na nim lekko widoczny efekt marmurkowy.
100 g serka mascarpone,30 g kremu Nutella
jak zrobić krem nutella do ciasta
Nałóż krem na wierzch ciasta.
smarowanie babki marmurkowej kremem z nutellą i mascarpone
Orzechy laskowe posiekaj i posyp je po kremie (możesz zobaczyć w uwagach pod przepisem, jak uprażyć orzechy, aby były jeszcze smaczniejsze).
ok 50 g orzechów laskowych
MA==