Kuchnia

slodycze

Drożdżówki cynamonowe z jabłkami - Moje Wypieki
540 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru do wypieków
3/4 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
75 g masła, roztopionego
250 ml mleka
2 duże jajka
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 50 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

Przygotowany prostokąt posmarować przygotowanym wcześniej nadzieniem cynamonowo – jabłkowym (przepis poniżej) i posypać podprażonymi orzechami pekan. Następnie zwinąć ściśle wzdłuż krótszego boku, na kształt rolady. Ostrym nożem pokroić na mniej więcej 3 – 3,5 cm kawałki* (podzielić na równe 12 części). Ułożyć je w formie o wymiarach 23 x 33 cm (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) – bułeczki zetkną się ze sobą podczas wyrastania. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

Wyrośnięte drożdżówki cynamonowe z jabłkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 23 minuty (piekłam z termoobiegiem, ale można i bez niego). Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki polukrować, odrywać i podawać.

Składniki na nadzienie cynamonowo – jabłkowe:

REKLAMA

850 g jabłek (4 jabłka)
40 g masła
2 łyżki soku z cytryny
80 g cukru
1 łyżka zmielonego cynamonu
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
100 g orzechów pekan lub włoskich
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojone jabłka, sok z cytryny, cukier, cynamon i pogotować przez chwilę, mieszając, do momentu kiedy jabłka trochę zmiękną (ale nie mogą się rozpadać), przez kilka minut. Po tym czasie przez sitko oprószyć jabłka skrobią ziemniaczaną i natychmiast wymieszać, do zgęstnienia jabłek (skrobia powinna związać sok z jabłek). Odstawić do przestudzenia.

Orzechy pekan posiekać, lekko podprażyć na suchej patelni, często mieszając.

Składniki na lukier:

3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki wrzącej wody
Wszystkie składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć przy pomocy grzbietu łyżki. Gęstość lukru regulować przez dodanie odrobiny wody (jeśli lukier jest zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli jest zbyt rzadki).

* Dobrym patentem jest również użycie kawałka nitki, którą układamy pod zwiniętym ciastem i zaciskamy na cieście, przekrawając je.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation