Kuchnia

slodycze

JAGODZIANKI
SKŁADNIKI

0.5x
1x
2x
3x
Ciasto
▢15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suchych)
▢½ szklanki cukru
▢½ szklanki mleka
▢1 szklanka mąki typ 450
▢1 szklanka mąki typ 650
▢50 g masła (roztopionego)
▢3 żółtka
▢sól
Nadzienie
▢500 g jagód
▢2 czubate łyżki cukru pudru
▢2 czubate łyżki skrobi
▢12 g cukru z wanilią (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego)
Kruszonka
▢25 g masła (zimnego)
▢25 g cukru
▢50 g mąki
Lukier
▢5-8 łyżek cukru pudru (w zależności od gęstości jaką chcesz uzyskać)
▢2 łyżki gorącej wody
▢1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo
▢1 jajko (do posmarowania jagodzianek)
Tryb gotowania
Zapobiega wygaszeniu ekranu na telefonie

PRZYGOTOWANIE PRZEPISU

Ukryj zdjęcia
Ciasto
Jeżeli używasz drożdży świeżych najpierw przygotuj rozczyn: Drożdże pokrusz do miski. Wsyp trochę cukru i zalej letnim mlekiem. Wsyp trochę mąki (ok. 2-3 łyżki) i wymieszaj. Przykryj rozczyn ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Po tym czasie wsyp resztę mąki i cukru, dodaj żółtka i sól. Jeżeli używasz suszonych drożdży możesz od razu wymieszać wszystkie składniki.
15 g świeżych drożdży,½ szklanki cukru,½ szklanki mleka,1 szklanka mąki typ 450,1 szklanka mąki typ 650,3 żółtka,sól
Przygotowanie rozczynu
Ciasto mieszaj do połączenia składników aż powstanie gładkie ciasto (ok. 10 minut). Potem powoli dodawaj roztopione i wystudzone masło. Po dodaniu całego masła wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut aż ciasto połączy się z tłuszczem. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia (ok. 1h).
50 g masła
Przygotowanie ciasta drożdżowego na jagodzianki
Nadzienie
Jagody dokładnie umyj i osusz. W misce wymieszaj jagody z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną (skrobia) i cukrem waniliowym.
500 g jagód,2 czubate łyżki cukru pudru,2 czubate łyżki skrobi,12 g cukru z wanilią
Przygotowanie jagód na nadzienie
Kruszonka
W misce wymieszaj razem zimne masło pokrojone w kostkę, cukier i mąkę. Najlepiej wyrabiaj kruszonkę ręką. Wyrabiaj aż masło połączy się z mąką i cukrem i powstaną większe i mniejsze okruchy.
25 g masła,25 g cukru,50 g mąki
Przygotowanie kruszonki
Formowanie
Blat posyp obficie mąką. Na niej ułóż wyrośnięte ciasto. Posyp je mąką i podziel na 8 równych części. Z każdej części uformuj płaski, okrągły placek. Ciasto włóż do miski lub głębokiego talerza by wygodniej się je nadziewało. Na środek ciasta nałóż 2-3 łyżki jagód. Zaklej ciasto jak pieroga/pączka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Uformowane jagodzianki przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h.
Zawijanie jagodzianek krok po kroku
Wyrośnięte jagodzianki posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp kruszonką i włóż do piekarnika nagrzanego do 175 °C i piecz przez ok. 25 minut . Upieczone jagodzianki odstaw do ostygnięcia.
1 jajko
Pieczenie jagodzianek
Lukier
Do miski wlej 2 łyżki gorącej wody, trochę soku z cytryny i dodaj 2-3 łyżki cukru pudru. Wymieszaj. Dodawaj porcjami cukier puder aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Im lukier będzie gęstszy tym więcej go będzie na jagodziankach.
5-8 łyżek cukru pudru,2 łyżki gorącej wody,1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie lukru
Gotowym lukrem posmaruj wystudzone jagodzianki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation