Kuchnia

slodycze

Cynamonki z suszonymi morelami
Cynamonki z suszonymi morelami
12 sztuk

Składniki:
550 g pszennej mąki

30 g świeżych drożdży

100 g cukru

1 łyżeczka soli

450 ml ciepłego mleka

100 g masła, rozpuszczonego

1 jajko do posmarowania

Nadzienie

80 g suszonych moreli

2 łyżki cynamonu

80 g miękkiego masła

50 g cukru

5 łyżek perłowego cukru

cynamonowe bułeczki codo jedzenia

Rozpuścić masło i wlać zimne mleko. Dodać pokruszone drożdże i rozpuścić w mleku. Odważyć mąkę, cukier i wlać rozczyn. Następnie dodać sól i zarobić ciasto. Zagniatać ciasto, aż zacznie odrywać się od brzegów naczynia, będzie miękkie i puszyste. Jeśli ciasto będzie za bardzo lepkie dodać łyżkę mąki. Jeśli będzie za twarde to dodać więcej mleka. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cynamonem za pomocą widelca. Pokroić w drobną kostkę morele. Posmarować placek masą cynamonową, posypać morelami i zwinąć w rulon. Pokroić rulon na kawałki na kształt trójkątów. Zrobić wgniecenie przez środek, np. trzonkiem od drewnianej łyżki.

Ułożyć bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać perłowym cukrem. Piec w nagrzanym na 220ºC piekarniku przez około 12 minut na złoty kolor. Ostudzić bułeczki na metalowej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation