Kuchnia

slodycze

Muffinki cruffiny - przepis - Wypieki Beaty
składniki na ciasto do cruffins
7-8 g drożdży suszonych (lub 15 g drożdży świeżych)
60 ml letniej wody
125 ml mleka
1 jajko (rozmiar L)
350 g mąki pszennej (2 i 1/3 szklanki)
50 g cukru (1/4 szklanki)
250 g masła (bardzo zimnego)
składniki na obtoczenie cruffinów
ok 20 g masła (rozpuszczonego)
ok 30 g cukru
składniki na nadzienie do cruffinów
ok 60 g kremu pistacjowego
ok 60 g kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutelli)
Instrukcja



Jak zrobić cruffiny krok po kroku
Krok 1 – przygotuj ciasto na cruffiny
Rozpuść drożdże w wodzie – wymieszaj je.
7-8 g drożdży suszonych,60 ml letniej wody
przygotowanie drożdży do ciasta
Zmieszaj razem mleko i jajko.
125 ml mleka,1 jajko
mieszanie jajka z mlekiem
W większej misce zmieszaj mąkę i cukier.
350 g mąki pszennej,50 g cukru
dodawanie cukru do ciasta
Masło zetrzyj na grubej tarce albo pokrój na drobne kawałki.
250 g masła
jak przygotować masło do ciasta
Dodaj masło do mąki i zagnieć na kruszonkę.
zagniatanie składników na ciasto
Dodaj do miski mokre składniki.
dodawanie mokrych składników do ciasta na cruffins
Wymieszaj wszystko łyżką – masa będzie lepka.
mieszania ciasta na cruffiny
Miskę przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na kilka godzin – najlepiej na całą noc.
przygotowanie ciasta na cruffiny
Krok 2 – przygotuj cruffiny
Wyjmij schłodzone ciasto na lekko posypany mąką blat i krótko zagnieć.
zagniatanie ciasta na cruffiny
Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm (możesz podsypać delikatnie mąką).
wałkowanie ciasta na cruffiny
Złóż jeden bok ciasta do środka.
składanie ciasta na cruffiny
Drugi bok ciasta złóż do środka nakrywając pierwszy kawałek – składaj tak jak list.
składanie ciasta na cruffiny
Ponownie rozwałkuj ciasto i złóż jak poprzednio.
Powtórz wałkowanie i składanie kilka razy – ja to zrobiłam 9 razy.
Na koniec rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5-1 cm.
Pokrój ciasto na 8 mniej więcej równych porcji – albo więcej, jeśli chcesz otrzymać więcej cruffinów.
dzielenie ciasta na cruffiny
Każdy kawałek dodatkowo lekko rozwałkuj.
Przekrój kawałek na pół zostawiając około 2 cm nie przekrojonego ciasta.
jak przygotować muffiny cruffins
Zwiń wokół siebie przekrojone kawałki – jakby na warkocz.
jak zwinąć cruffiny
Zwiń ciasto w rulon tak aby wyglądał jak róża.
jak uformować cruffiny
Ułóż cruffiny w przygotowanej formie (ja swoją posmarowałam masłem i wysypałam mąką).
układanie cruffinów w formie do pieczenia
Formę z cruffinami przykryj folią lub ściereczką i zostaw tak na około godzinę, aby się napuszyły.
Krok 3 – pieczenie cruffinów
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni w trybie góra/dół.
Wstaw formę z cruffinami do piekarnika i piecz je przez około 25 minut – aż będą rumiane.
Wyjmij cruffiny z piekarnika i ostrożnie wyjmij je z formy.
Krok 4 – dekorowanie cruffinów
Jeszcze ciepłe cruffiny posmaruj rozpuszczonym masłem – polecam użycie pędzelka.
ok 20 g masła
smarowanie muffinek rozpuszczonym masłem
Obsyp je dodatkowo cukrem – ja go wsypałam do miseczki i "maczałam" w nim cruffiny.
ok 30 g cukru
obsypywanie cruffinów cukrem
Kremy przełóż do woreczka z założoną tylką (np. taką jak do nadziewania pączków – u mnie to tylka gwiazka Wilton 1M).
ok 60 g kremu pistacjowego,ok 60 g kremu czekoladowo-orzechowego
Tylkę wetknij w środek cruffina i wyciśnij krem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation