Kuchnia

slodycze

Ciasto z polentą, migdałami i brzoskwiniami - Moje Wypieki
Składniki na ciasto z polentą, migdałami i brzoskwiniami:

200 g masła
180 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
200 g zmielonych migdałów
100 g polenty (mąki kukurydzianej), drobno lub średnio zmielonej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego, jeśli jest taka konieczność)
1,5 brzoskwini, odpestkowanej i pokrojonej w półksiężyce
płatki migdałów, do posypania
REKLAMA

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i cukier, a następnie utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z migdałów i zmiksować. Bezpośrednio do utartego masła dodać zmielone migdały, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Okrągłą formę o średnicy 22 cm (u mnie forma o dolnej średnicy 20 cm i górnej średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać, następnie na górze poukładać plasterki brzoskwiń w taki sposób, by na siebie zachodziły i posypać płatkami migdałów.

Ciasto z polentą, migdałami i brzoskwiniami piec w temperaturze 175°C, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation