Kuchnia

slodycze

Pyszny deser z owoców i kaszy jaglanej. Przepis krok po kroku
Lista składników:
1 łyżka miodu
pół szklanki kaszy jaglanej
1 banan
truskawki
mango
owoce do ozdoby
sól

Wykonanie:
Kaszę jaglaną wysypujemy na sitko i płuczemy porządnie pod bieżącą wodą. Gotujemy ją w garnku wypełnionym 2 szklankami wody, łyżką miodu i szczyptą soli. Od czasu do czasu ją mieszamy, powinna wchłonąć cały płyn.

Owoce oczyszczamy. Mango blendujemy. Podobnie postępujemy z bananem i truskawkami. Do pulpy truskawkowo-bananowej przekładamy miękką kaszę i ponownie miksujemy.


Stawiamy szklane pucharki lub inne ozdobne naczynia i umieszczamy na dnie odrobinę jaglano-bananowo-truskawkowego miksu. Na nim kładziemy zblendowane mango i ponownie układamy warstwę z kaszą. Na wierzchu możemy położyć jagody, maliny lub cząstki innych owoców, np. kiwi.

Deserki wkładamy do chłodziarki na parę godzin. Powinny się schłodzić i lepiej stężeć. Orzeźwiające, zdrowe i lekkie są wprost stworzone na lato. Do tego wyśmienicie smakują, a poszczególne warstwy apetycznie się prezentują.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation