Kuchnia

slodycze

Ciasteczka z orzeszkami ziemnymi - Najlepsze przepisy | Blog kulinarny - Wypieki Beaty
SKŁADNIKI
składniki na ciasteczka z orzeszkami
100 g masła (miękkiego )
250 g mąki pszennej ((1 i 2/3 szklanki) )
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g cukru ( – użyłam trzcinowy (3/4 szklanki) )
1 jajko (- użyłam rozmiar L)
1-2 łyżki mleka (- opcjonalnie)
około 50 g orzechów ziemnych ( – użyłam solone – posiekanych )
INSTRUKCJA

Jak zrobić ciastka z orzeszkami ziemnymi krok po kroku
Masło zmiksuj z cukrem.
100 g masła,150 g cukru
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
250 g mąki pszennej,0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Do masła dodaj jajko i krótko zmiksuj.
1 jajko
Zeskrob ze ścianek miski masę maślaną i dalej miksuj dodając mąkę.
Jeśli ciasto nie chce się połączyć w całość, to dodaj trochę mleka.
1-2 łyżki mleka
Orzeszki posiekaj – dodaj do ciasta mniej więcej 2/3 i wymieszaj.
około 50 g orzechów ziemnych
Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na koniec posyp z wierzchu ciastka resztą orzeszków.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 12-14 minut – aż będą rumiane.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation