Kuchnia

slodycze

Przepis na ciasto maślane z owocami
Składniki:
400 g mąki pszennej,
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
200 g cukru,
250 g masła w temp. pokojowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
8 jajek,
70 ml oleju,
odrobina soli.


Dodatkowo:
owoce sezonowe (jagody, maliny, śliwki, porzeczki),
cukier puder.

Przygotowanie:
Zacznij od przesiania do naczynia mąki i proszku. Dodaj trochę soli i wymieszaj.

Ucieraj mikserem masło z obydwoma cukrami na puch. Łącz stopniowo z jajkami i miksuj, aż powstanie jednolita masa. Nie przerywając mieszania, cienkim strumykiem dodawaj olej, a potem etapami suche produkty. Ucieraj na spójną masę. Przelej ją do blaszki wyściełanej pergaminem i wygładź, a na powierzchni umieszczaj owoce.


Blachę włóż do rozgrzanego pieca i w temp. 180°C piecz ciasto przez ok. 45 minut – sprawdź wykałaczką, czy jest już gotowe. Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation