Kuchnia

slodycze

MAKOWIEC JAPOŃSKI (BEZ MĄKI) - Kuchnia Joanny
SKŁADNIKI NA FORMĘ ok. 25 x 25 cm (można zrobić z podwójnej porcji do dużej blachy)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

250 g maku (najlepiej zmielonego)
500 ml mleka
100 g masła
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
200 g cukru pudru
4 płaskie łyżki kaszy manny
250 g kwaśnych jabłek (waga po obraniu, wybrałam Szarą Renetę)
1 (płaska) łyżeczka proszku do pieczenia
150 g bakalii (skórka pomarańczowa, rodzynki, suszone morele i figi)
1 łyżka miodu
½ łyżeczki olejku migdałowego

POLEWA CZEKOLADOWA
1 tabliczka czekolady (gorzkiej)
1 łyżka masła
¼ szklanki śmietanki 18% lub mleka 3,2 %


PRZEPIS

PRZYGOTOWANIE – MAK
MAK SUCHY MIELONY – zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu, aż mak wchłonie całe mleko. Zajmie to ok. 15-20 minut (często mieszamy, aby mak się nie przypalił). Odstawiamy do przestudzenia.

MAK SUCHY NIEMIELONY – zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu około godziny. Następnie odcedzamy mak na sicie i mielimy – najlepiej dwa razy.

CIASTO

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie w trakcie ubijania dodajemy po jednym żółtku, i na przemian po łyżce kaszy manny i maku oraz olejek, miód i proszek do pieczenia. Wyłączamy mikser, dorzucamy jabłka i bakalie – tu mieszamy już tylko łyżką. Na koniec w dwóch – trzech partiach dodajemy ubitą pianę z białek i ostrożnie mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto (będzie dosyć rzadkie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy nawet jeśli będzie wydawać się nieupieczone. Studzimy w formie – po przestygnięciu stanie się bardziej zbite.

POLEWA
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietanki (lub mleka) – energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki rozpuszcza się i połączą, a czekolad stanie się błyszcząca. Polewamy ostudzone ciasto i ozdabiamy bakaliami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation