Kuchnia
slodycze
Sernik czekoladowo-pomarańczowy - przepis - Wypieki Beaty
WYPOSAŻENIE
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
SKŁADNIKI
składniki na sernik czekoladowy
250 g herbatników czekoladowych (drobno pokruszonych lub zmielonych)
100 g masła (rozpuszczonego)
1 kg twarogu na serniki (tłustego, dobrej jakości (polecam Piątnicę, Mój Ulubiony))
5 jajek (rozmiar L)
300 g cukru (1,5 szklanki)
120 g jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
80 ml soku pomarańczowego (u mnie z jednej dużej pomarańczy)
skórka starta z jednej pomarańczy
200 g czekolady (- u mnie gorzkiej)
125 ml śmietany kremówki
składniki na czekoladowy ganache
750 ml śmietany kremówki
500 g czekolady gorzkiej
aromat pomarańczowy (do smaku – opcjonalnie)
INSTRUKCJA
Jak zrobić czekoladowy sernik na spodzie z herbatników
Zmielone herbatniki zmieszaj z masłem i wylep nimi dno formy do pieczenia.
250 g herbatników czekoladowych,100 g masła
wykładanie formy pokruszonymi ciasteczkami z masłem
Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Ostudź.
125 ml śmietany kremówki,200 g czekolady
Do dużej misy przełóż twaróg, dodaj cukier, jajka, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz jogurt.
1 kg twarogu na serniki,5 jajek,300 g cukru,120 g jogurtu naturalnego,80 ml soku pomarańczowego,skórka starta z jednej pomarańczy
dodawanie jogurtu do sernika czekoladowego
Zmiksuj do połączenia składników.
miksowanie składników na sernik czekoladowy
Dodaj do masy twarogowej przestudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.
dodawanie rozpuszczonej czekolady do sernika
Przelej czekoladowy sernik na spód z herbatników.
wylewanie czekoladowego sernika do formy do pieczenia
Piecz sernik czekoladowy z piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (w trybie góra/dół) przez około 80-90 minut.
Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale sernik zostaw jeszcze w środku do momentu ostudzenia piekarnika.
Wtedy schowaj sernik czekoladowy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.
Jak zrobić czekoladowy ganache na sernik czekoladowy
Śmietanę kremówkę podgrzej w większym garnku, dodaj trochę aromatu jeśli używasz.
750 ml śmietany kremówki,aromat pomarańczowy
Gdy będzie gorąca dodaj do niej posiekane czekolady.
500 g czekolady gorzkiej
jak rozpuścić czekoladę w śmietanie kremówce
Mieszaj aż czekolada się rozpuści i otrzymasz gładką masę.
przygotowanie czekoladowego ganache na sernik
Wylej ganache na wierzch schłodzonego sernika.
wylewanie czekoladowego ganache na sernik czekoladowy
Schowaj całość do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
MA==