Kuchnia

gotowanie

Śledzie po królewsku – Składniki:
3 filety śledziowe – ok. 200 g
trochę mniej niż pół puszki groszku konserwowego – ok. 100 g
2 średnie jajka
1 mała cebulka – ok. 60 g
2 łyżki majonezu
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
pieprz do smaku
szczypta soli – opcjonalnie (o ile śledzie nie są dość słone)
garść koperku lub szczypiorku
śledzie po królewsku z groszkiem


Przepis na śledzie po królewsku:
Filety śledziowe wymoczyć w wodzie lub płukać je pod zimną wodą do czasu aż uznamy, że nie są za słone. Wymoczone i osuszone śledzie pokroić na kawałki o szerokości ok. 2 cm.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przelać wrzątkiem na sitku. Ostudzić, osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Groszek konserwowy odsączyć z zalewy (nie jest ona potrzebna, więc można ją wylać do zlewu). Wedle uznania można dać mniej lub więcej groszku. Dla mnie 100 g to taka optymalna ilość do tej sałatki śledziowej po królewsku.
Jajka ugotować na twardo w małym garnuszku z osoloną wodą (zobacz wpis: Jak ugotować idealne jajko na twardo?). Po ugotowaniu zalać jajka zimną wodą i delikatnie potłuc skorupki, a następnie obrać. Po obraniu pokroić w kosteczkę.
Majonez wymieszać wraz ze śmietaną i musztardą. Powinien powstać jednolity sos.
Wszystkie składniki na śledzie po królewsku wrzucić do jednej miseczki, dodać sos, a następnie całość doprawić do smaku solą (opcjonalnie) i świeżo mielonym pieprzem.
Na koniec dodać drobno posiekany koperek (lub szczypiorek).
Przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok. 15-20 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation