Kuchnia

Zdrowe nie znaczy nudne

Kasza jaglana z pieczarkami i sosem jogurtowo- sezamowym

Składniki
100 g kaszy jaglanej firmy Kupiec
50 g płatków migdałów
12 pieczarek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kuminu
0,5 łyżeczki cynamonu
0,25 łyżeczki kurkumy
4 łyżki oliwy
200 ml wody
sól, czarny pieprz
Sos:
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki uprażonych ziaren sezamu
biały pieprz
sól

Przygotowanie


Na patelni rozgrzać połowę oliwy, włożyć umyte i osuszone pieczarki kapeluszem do dołu, posypać solą i pieprzem. Smażyć około 10 minut, bez przewracania. Po tym czasie zmniejszyć ogień i przykryć patelnię. Dusić następne 10 minut. Na drugiej patelni lub w garnku rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć około 1 minuty i dodać przyprawy i migdały i smażyć wszystko około 2 minut. Dodać kaszę jaglaną i chwilę prażyć. Dolać wodę, lekko posolić, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Gotować pod przykryciem około 15 minut. Składniki na sos wymieszać, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem i odstawić do lodówki. Podawać kaszę z pieczarkami, polane sosem jogurtowym
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation