Kuchnia

Zdrowe nie znaczy nudne

Kotlety mielone z wołowiny panierowane w otrębach żytnich

Składniki
200 g kaszy gryczanej Kupiec
500 g chudej mielonej wołowiny
1 cebula, drobno posiekana
1 jajko
zarodki pszenne Kupiec
otręby żytnie do panierowania Kupiec
olej do smażenia
Sos grzybowy:
300 g kurek lub innych leśnych grzybów
2 łyżki masła
1 mała cebula, drobno pokrojona
50 g orzechów włoskich, wyłuskanych
1 gałązka tymianku lub 2 szczypty suszonego
200 ml śmietany 18%
sól i pieprz

Przygotowanie


Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Mięso wymieszać z cebulą i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Do masy mięsnej dodać tyle zarodków aby można było formować kotlety. Następnie panierować je w otrębach żytnich i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.

Sos grzybowy:

Kurki lub inne grzyby oczyścić. Cebulę podsmażyć na rozgrzanym maśle przez kilka minut. Dodać Grzyby, smażyć razem kolejne kilka minut. Dodać orzechy włoskie i listki tymianku. Dusić całość kilka minut, następnie dodać śmietanę, podgrzać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kotlety podawać z kaszą gryczaną i sosem grzybowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation