Kuchnia

Obiady

Indyjskie curry z bakłażana i papryki
Składniki (2-3 porcje):

1 cebula, mała
1 bakłażan, średni
2 czerwone papryki
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki mieszanki garam masala
1/2 łyżeczki nasion kminu
1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę
1 łyżeczka startego imbiru
oliwa z oliwek - do smażenia
posiekana natka kolendry, jogurt - do podania


Cebulę drobno posiekać, papryki pokroić w kawałki, bakłażana w 1,5-2 cm plastry.
Bakłażan oprószyć solą i odstawić na bok na 30 minut. Opłukać go następnie pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować na grillu elektrycznym lub ewentualnie obsmażyć na tłuszczu z obu stron, po 3 minuty z każdej. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku (ja tej wersji nie polecam).
Na patelni zeszklić na oliwie cebulkę, dodać kmin, czosnek i imbir. Chwilkę podsmażyć, dodać curry, paprykę w proszku i garam masala. Dokładnie wymieszać i dodać paprykę, smażyć 2-3 min. Do patelni wlać puszkę pomidorów, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Gdy papryka się dusi pokroić usmażonego bakłażana w kawałki. Po upływie 10 minut dodać go do papryki, wymieszać i dusić wszystko przez kolejne 5 minut. Carry przełożyć do miseczki, dodać łyżkę jogurtu naturalnego i posypać kolendrą lub natką pietruszki. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem naan.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation