Kuchnia

Obiady

Chłodnik litewski czyli chłodnik z botwinki
Składniki:

2 pęczki botwinki
mały pęczek koperku
mały pęczek szczypiorku
duży ogórek zielony
1l kefiru lub maślanki
sok z cytryny
sól
pieprz
jajka na twardo


Buraczki obieramy i kroimy drobno wraz z botwinką. Zalewamy szklanką bulionu, gotujemy aż buraczki zmiękną. Przyprawiamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do ostudzenia. Najlepiej przygotować wywar dzień wcześniej. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Dodajemy kefir lub maślankę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Do chłodnika możemy dodać także chrzan, jeśli chcemy, aby był bardziej wyrazisty w smaku.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation