Kuchnia

Obiady

Szparagi w sosie beszamelowym z makaronem
Składniki: (na 4 porcje)

1 kg szparagów
200 g makaronu pełnoziarnistego
1 cebula
2-3 ząbki czosnku

sos beszamelowy:

1 łyżka masła
1 szklanka mleka
1 łyżka startego parmezanu lub sra z niebieską pleśną
2-3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
pieprz biały

Ulubione zioła np. tymianek

Makaron gotujemy al dente. Cebulkę kroimy i podsmażmy z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy razem ze szparagami i ziołami.

Sos beszamelowy:
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mleko i mąkę mieszamy aż sos zgęstnieje, dodajemy przyprawy i ser. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem

Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, szparagi polewamy sosem beszamelowym, dodajemy świeże zioła. Zapiekamy 10-15 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation