Kuchnia

Przepisy

Sos truskawkowy z limonką, bez cukru
Składniki:

2 kg truskawek
2 limonki - skórka z 1 sztuki, sok z 2 sztuk
koło 30 listków stewii

Przygotowanie tradycyjne:

truskawki umyć, odszypułkować, umieścić 1,5 kg truskawek w całości w garnku z grubym dnem, pogotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając
następnie przy pomocy blendera zmiksować prawie na gładki sos
pozostałe truskawki - 0,5 kg - pokroić na 4-6 części i dołożyć do musu, dodać drobniutko pokrojoną stewię i pogotować jeszcze z 7-8 minut
po tym czasie dodać skórkę i sok z limonek, wymieszać i pogotować kolejne 10 minut już na większym ogniu, cały czas mieszając
gorący sos nakładać do czystych i suchych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem, żeby się porządnie zassały
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation