Kuchnia

Przepisy

Roladki z kurczaka
Przygotowanie:


Filety pokroić na kilka sporych części, lekko posolić, przyprawić pieprzem, arrosto i zawinąć w bardzo cienkie (max. 1mm) plasterki boczku wraz z listkami szałwii. Wrzucić na mocno rozgrzaną oliwę i smażyć kilka minut, aż się zarumienią. Następnie dolać porządny chlust białego wina, poczekać chwilę aż ulotni się z niego alkohol, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić kolejne kilka minut. Gotowe. Jeśli ktoś komuś podoba się mój zestaw z brukselką, to należy rozebrać ją do listków. Listki brukselki blanszować ok. 2 min, żeby nie straciły swojej jędrności i koloru. Można je przed podaniem skropić oliwą i zredukowanym octem balsamicznym.


Składniki dla 2 osób:


2 małe filety z kurczaka
100-150 g bardzo cienko pokrojonego wędzonego surowego boczku
garść listków szałwii
arrosto lub mix przypraw do steków czy innych ziół
białe wino
sol, pieprz
oliwa EV
ocet balsamiczny
brukselki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation