Kuchnia

Przepisy

Suflety z ziemniaków i boczku



(dla 6-8 osób)



Składniki

12 cienkich plastrów wędzonego boczku
1/2 kg ziemniaków
4 białka jajek (o temperaturze pokojowej)
80 g + 40 g miękkiego masła
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól i świeżo mielony pieprz



Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, wkładamy do zimnej wody. Gotujemy w mundurkach 25-30 min od chwili, gdy woda zawrze. Smarujemy kokilki 80 g masła i wstawiamy do lodówki na 10 min. Ziemniaki obieramy, zgniatamy na purée i łączymy z 40 g rozpuszczonego masła. Dodajemy gałkę, posiekany boczek (zachowujemy kilka plastrów do dekoracji), sól i pieprz. Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ziemniakami. Napełniamy masą kokilki, wygładzamy powierzchnię i pieczemy 15 min w 210°C, aż suflety lekko urosną i się zrumienią. Ozdabiamy plastrami podsmażonego boczku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation