Kuchnia

Przepisy

Gęsie wątróbki z patelni podane na karmelizowanych figach z płatkami róży i czarnym pieprzem



Składniki:

dla 4 osób

400 g gęsich wątróbek

4 kromki chałki

2 łyżki sklarowanego masła

2 łyżki konfitury z płatków róży

3 łyżki miodu pitnego

50 ml koniaku Martell

8 świeżych fig

kilka listków mięty do owoców i do dekoracji

grubo mielony czarny pieprz



Figi pokrój na cząstki, podsmaż na patelni z masłem, miodem i koniakiem. Po pięciu minutach dodaj konfiturę różaną i całość dopraw do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem. Oczyszczone wątróbki pokrój w plastry o grubości 1,5 cm i szybko obsmaż na mocno rozgrzanej patelni w małej ilości tłuszczu. Gorące wątróbki ułóż na zrumienionej w tosterze chałce. Podawaj z karmelizowanymi figami, sosem różanym i listkami mięty.

Przepis: Robert Sowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation