Kuchnia

Przepisy

Czerwone tortille z wędzonym łososiem i sosem Caesar



Składniki:

10 szt. czerwonych tortilli

200 g wędzonego łososia w plastrach

100 g zielonych oliwek

2 łyżki chrzanu

2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany

1 łyżka kaparów

100 g koziego sera twarogowego

1 ogórek

sól

pieprz

Sos Caesar:

100 g majonezu

50 ml białego wytrawnego wina

40 ml jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

2 filety anchois

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka posiekanego i przesmażonego boczku

Drobno posiekaj osobno oliwki i kapary. Ogórek obierz, usuń pestki, miąższ pokrój w cienkie paski. Chrzan wymieszaj ze śmietaną i posiekanymi oliwkami. Na tortillach cienko rozsmaruj masę chrzanową, następnie układaj plastry wędzonego łososia, paski ogórka, posiekane kapary. Zawiń tortille wraz z nadzieniem w rulony i pokrój na małe równe części. Składniki sosu zmiksuj dokładnie na gładką jednolitą masę i odstaw na 30 min do lodówki.

Przepis: Karol Okrasa, Szef kuchni restauracji Platter, gospodarz programu "Smaki czasu" na antenie TVP 1
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation