Kuchnia

Przepisy

HAMBURGER

Składniki (na 2 hamburgery):

2 bułki hamburgerowe (przepis)
200g mielonego mięsa wołowego
1 duża szalotka
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
oliwa z oliwek

2 duże plastry pomidora
4 liście sałaty
2 plastry czerwonej cebuli
3-4 łyżeczki sera gorgonzola
garść świeżych liści szpinaku
2 łyżeczki ketchupu
2 łyżeczki majonezu

domowe frytki (przepis)


Przygotowanie:
Mięso wołowe dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i podsmaż szalotkę z czosnkiem, aż zmiękną. Dopraw odrobiną soli i cukru oraz ostrą papryką. Poczekaj, aż szalotka i czosnek lekko się skarmelizują i zdejmij patelnie z ognia. Jeśli jest taka potrzeba, odsącz zawartość patelni na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru oliwy (u mnie nie było takiej konieczności). Do miseczki z mięsem wrzuć zawartość patelni i dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj dwa równej wielkości kotlety, najpierw tworząc kulki, później spłaszczając je delikatnie palcami. Patelnię po cebuli wytrzyj papierem ręcznikowym, rozgrzej i wlej 1-2 łyżki oliwy. Smaż kotlety około 3-4minuty z każdej strony. Jeśli kotlet jest dosyć gruby nakłuj go w kilku miejscach wykałaczką, a nie będzie surowy w środku po dość krótkim smażeniu. Gotowe kotlety wyłóż na talerz i daj im chwilkę odpocząć, a w tym czasie zacznij komponować składniki hamburgera. Bułkę (może być lekko zgrillowana / stostowana) posmaruj ketchupem i majonezem i przykryj 2 listkami sałaty. Następnie kolejność jest dowolna, byle ser był na lub pod kotletem wołowym, wtedy się lekko roztopi. Pomidora, cebulkę i liście szpinaku przykryj drugą połówką bułki.
Podawaj najlepiej na ciepło z frytkami :)


Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation