Kuchnia

Przepisy

Tatar z polędwicy wołowej - ugotuj.to
składniki:

przepis dla 1 osoby
120 g polędwicy wołowej
5 g jagód jałowca
5 g świeżego tymianku
80 ml wiśniówki
150 ml bulionu warzywnego
sok z 1 cytryny
5 g żelatyny
1 ostra papryczka
1 jajko przepiórcze
sól
pieprz

Tatar z polędwicy wołowej - sposób przygotowania: Przygotuj mięso 3-4 dni wcześniej: jagody jałowca i tymianek utrzyj w moździerzu, następnie dodaj wiśniówki. Zalej polędwicę marynatą i odstaw do lodówki na 3-4 dni. Obracaj mięso rano i wieczorem. Przygotuj galaretkę: do rondelka wlej sok z cytryny i bulion. Zredukuj objętość o połowę, następnie dodaj żelatynę i mieszaj, aż się całkiem rozpuści. Na koniec dodaj odrobinę drobno posiekanej papryczki. Brytfankę wyłóż folią spożywczą, przelej do niej wywar i odstaw do schłodzenia. Przed podaniem posiekaj zamarynowaną polędwicę. Podawaj udekorowane jeżynami lub malinami, gałązką tymianku i żółtkiem przepiórczym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation