Kuchnia

Przepisy

Galareta pomidorowa z wódką



Składniki

4,5 szklanki soku z pomidorów (najlepiej świeżo wyciśniętego, ale może być z kartonu)
po 1/2 szklanki soku z cytryny i czystej wódki
1 łyżka chrzanu
po 1 łyżeczce soli selerowej i sosu tabasco
sól i świeżo zmielony pieprz
2 małe torebki (po 7 g) żelatyny
po 1/4 szklanki drobno posiekanego naciowego selera
drobno posiekanego szczypioru z dymki
pokrojonych w cienkie plasterki oliwek (zielonych lub czarnych; bez pestek)
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylii, estragonu lub natki)



Sposób przygotowania

Mieszamy 4 szklanki soku pomidorowego z sokiem cytrynowym, wódką, chrzanem, solą selerową i tabasco; jeśli trzeba, solimy i pieprzymy do smaku. Pół szklanki takiej mieszaniny wlewamy do miseczki, wsypujemy żelatynę i delikatnie mieszamy, odstawiamy na 5 minut. Podgrzewamy resztę soku pomidorowego, wlewamy do napęczniałej żelatyny i mieszamy, aż się rozpuści, a potem dodajemy gorącą, ale nie wrzącą, mieszaninę pomidorową. Zdejmujemy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej. W kieliszkach do martini układamy seler, szczypior, zioła oraz oliwki, wlewamy przestudzoną galaretę, wstawiamy do lodówki, aby zastygła. Zamiast wymienionych warzyw możemy użyć cząstek awokado.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation