Kuchnia

Przepisy

Papryka, cebula, pomidory i jajka zapieczone w kokilkach

(dla 6-8 osób)



Składniki

2 cebule
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
3 łyżki oliwy
2 szczypty wędzonej papryki w proszku
2 szczypty cukru
1 mała puszka obranych pomidorów
sól i świeżo zmielony pieprz
6-8 jajek



Sposób przygotowania

Wykrawamy gniazda nasienne z papryk, obieramy cebule i czosnek. Czosnek miażdżymy, siekamy cebule i papryki. W garnku, na średnim ogniu, rozgrzewamy oliwę. Dusimy warzywa kilka minut, dodajemy wędzoną paprykę, cukier i osączone pomidory przekrojone na połówki. Doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rozkładamy warzywa do kokilek, ustawiamy w brytfance z wodą, do każdej kokilki wbijamy jajko. Zapiekamy 8 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation