Kuchnia

Przepisy

Tatar z matjasa ze smażonymi borowikami i jajkiem mole - ugotuj.to

składniki:

100 g śledzia matjas
60 g czerwonej cebuli
dymka
100 g borowików
50 g cebuli
5 g koperku lub natki pietruszki
tymianek
sól
pieprz
cytryna
1 jajko
kiełki
olej lniany

Tatar z matjasa ze smażonymi borowikami i jajkiem mole - sposób przygotowania: Przygotuj tatar: śledzia namocz według uznania (nie może być zbyt słony), a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj drobno pokrojone czerwoną cebulę oraz dymkę, dopraw sokiem z cytryny, świeżo mielonym pieprzem oraz olejem lnianym. Tak przygotowany tatar wstaw do lodówki na blisko 2 godz. Przygotuj borowiki: pokrojone w plastry borowiki usmaż na maśle z dodatkiem pokrojonej na plasterki cebuli. Pod koniec smażenia dodaj natkę pietruszki lub koperek, dopraw do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Przygotuj jajko mole: jajko o temperaturze pokojowej włóż łyżką do wrzącej wody na 4 min. Po tym czasie białko będzie ścięte, a żółtko - płynne. Borowiki ułóż na talerzu, obok uformuj wałek z tatara, a na nim połóż jajko mole. Podawaj z kiełkami i skropione olejem lnianym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation