Kuchnia

Przepisy

Lody pomidorowe z pomidorowym karmelem



dla 6 osób



Składniki

3 żółtka
1/4 szklanki cukru
3 łyżki oliwy extra virgin
1,5 szklanki tłustego mleka
1/2 szklanki śmietanki 36%
2 łyżki przecieru pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
45 ml limoncello
1 pomidor malinowy
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
parmezan



Sposób przygotowania

Ucieramy żółtka z cukrem. Powoli wlewamy oliwę, mieszając, aż powstanie emulsja. Do rondla wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy przecier. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż zacznie lekko bulgotać, nie zagotowujemy! Odmierzamy szklankę płynu i cienką strużką wlewamy do żółtek, miksując. W ten sposób dodajemy jeszcze dwie szklanki. Powstały płyn wlewamy do rondla i podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z cytryny i limoncello. Przecedzamy przez sito, schładzamy i mrozimy w maszynce do lodów, według instrukcji, albo w zamrażalniku, mieszając od czasu do czasu. Robimy sos. Pomidora miksujemy, przecieramy przez sito. Odmierzamy 1/2 szklanki purée. Gotujemy wodę z cukrem, aż powstanie jasny karmel. Zdejmujemy z ognia, powoli dodajemy purée. Kiedy sos się skarmelizuje, znów stawiamy go na ogniu i mieszamy, aż grudki się rozpuszczą. Studzimy. Lody polewamy karmelem i posypujemy wiórkami parmezanu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation