Kuchnia

Niebo w gębie

Sernik z galaretką wiśniową

Potrzebujemy:
Na spód:
200 g herbatników czekoladowych
80 g miękkiego masła
Na masę serową:
300 ml śmietanki 36%
1 laska wanilii
4 jajka
1 szklanka cukru
600 g dwukrotnie zmielonego półtłustego twarogu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g drylowanych wiśni
pół opakowania galaretki wiśniowej instant

Sposób przygotowania:
1. Pokruszyć herbatniki i zmiksować z masłem na jednolitą masę. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia a następnie masą z herbatników. Wstawić do lodówki na 30 minut. Przelać śmietankę do rondla, dodać laskę wanilii i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, usunąć wanilię, przekroić ją wzdłuż na pół i wyskrobać czubkiem noża ziarenka. Dodać ziarenka do śmietanki, zamieszać i odstawić do ostygnięcia.
2. Zmiksować jajka z cukrem a następnie cały czas mieszając, stopniowo dodawać twaróg. Gdy składniki dobrze się połączą dodać śmietankę, obie mąki i dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 170C. Wyjąć tortownicę z lodówki i owinąć dwukrotnie folią aluminiową.
3. Zagotować ok.2l wody i przelać ją do prostokątnej formy do pieczenia. Przelać masę serową do tortownicy i umieścić ją w formie z wrzątkiem. Woda powinna sięgać do połowy wysokości tortownicy. Umieścić obie formy w piekarniku i zmniejszyć temperaturę do 150C. Po upływie godziny i 15 minut wyłączyć piekarnik ale pozostawić sernik w środku do ostudzenia.
4. W międzyczasie przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozwinąć tortownicę z folii i wysypać wiśnie na powierzchnię ostudzonego sernika. Zalać galaretką i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

fot. Stockfood/Free
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation