Kuchnia

Niebo w gębie

Marcepanowy sernik z mirabelkami

Składniki:
• 1 słoik (720 ml) mirabelek
• 20 dag masy marcepanowej
• 30 dag mąki
• 25 dag cukru
• 1 żółtko
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 15 dag zimnego masła
• 3 jajka
• 50 dag mielonego twarogu
• 8 dag margaryny
• 2 łyżki kaszy manny
• 1 fiolka cytrynowego zapachu do ciasta
• 1 łyżka cukru pudru
• trochę masła i mąki do tortownicy

Przygotowanie:
Śliwki mirabelki przełożyć na sitko, pozostawić tak, aż ociekną z zalewy. Masę marcepanową zagnieść w rękach, uformować 25-30 małych kulek. Mąkę wsypać do miseczki. Dodać 15 dag cukru, żółtko oraz cynamon. Dołożyć masło pokrojone w kostkę. Składniki rozcierać palcami, aż powstaną drobne grudki, czyli kruszonka. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Na spodzie tortownicy równomiernie rozsypać 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 10 minut. Twaróg utrzeć z pozostałym cukrem i margaryną. Wymieszać z kaszką manną oraz cytrynowym zapachem do ciasta. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy serowej, a białka ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszać do masy serowej. Wyjąć z piekarnika podpieczony spód, rozłożyć na nim kulki marcepanowe, a następnie rozsmarować połowę masy serowej. Rozłożyć odsączone mirabelki, przykryć resztą sera i posypać pozostałą kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze 40 minut. Po wystudzeniu sernik posypać cukrem pudrem.

interia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation