Kuchnia

Niebo w gębie

Zapiekanka twarogowa z czereśniami
Składniki (dla 3-4 osób):
500 g czereśni
250 g twarogu półtłustego
2 jajka
75 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 cytryna
250 ml mleka
40 g masła
tłuszcz do formy
4 bułki

Przygotowanie:
Twaróg utrzeć na gładką masę z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Cytrynę krótko sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę wymieszać z twarogową masą. Bułki pokroić w cienkie plasterki i zalać podgrzanym mlekiem. Odstawić na chwilę do nasiąknięcia, po czym dodać do twarogowej masy. Umyć czereśnie, usunąć ogonki i wydrylować. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej połowę masy. Rozłożyć na wierzchu ok. ¾ czereśni, nakryć pozostałą masą i udekorować pozostałymi czereśniami. Resztę masła podzielić na płatki i ułożyć na zapiekance. Wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać w termoobiegu ok. 40 minut w temperaturze 180⁰C.

Obserwator/smaker.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation