Kuchnia

Niebo w gębie

Ciasto kawowo-pomarańczowe

Składniki na 10 porcji:
Ciasto:
8 jajek
160 g cukru
240 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 torebka budyniu waniliowego
250 g masła
500 ml mleka
6 łyżek cukru
200 ml soku pomarańczowego
1 pomarańcza
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
cukierki o smaku kawowym
5 dag orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia. Na wyłożonej pergaminem dużej blasze rozłożyć równomiernie ciasto i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 25 minut. Budyń zagotować z mlekiem, cukrem i kawą, wystudzić. Utrzeć masło na puch i cały czas ucierając, dodawać po trochu zimny budyń.
Ciasto przekroić na 3 placki. Jeden z nich nasączyć sokiem pomarańczowym, posmarować częścią kremu, przykryć drugim plackiem. Znów nasączyć sokiem i posmarować częścią kremu. Przykryć ostatnim plackiem i nasączyć resztą soku. Wierzch i boki ciasta posmarować kremem. Udekorować pomarańczą, cukierkami i posiekanymi orzechami włoskimi.

Twoje imperium / interia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation