Kuchnia

Niebo w gębie

BEZOWE JAJKO
01:45 / 2 porcje / bardzo proste

Składniki:
1 białko
33 g cukru
1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki konfitury morelowej
szczypta soli

Wykonanie:
Białka posól i zacznij ubijać. Kiedy białka zaczną sztywnieć, dodaj cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się lśniąca. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ubitych białek nie miksuj zbyt długo, bo opadną.
Masę wyłóż na papier do pieczenia formując w miarę regularne 2 okręgi. Wstaw bezy na 5 minut do nagrzanego do 180° piekarnika. Po tym czasie zmniejsz temp. do 130° i piecz bezy jeszcze przez półtorej godziny. Upieczone bezy wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Przy pomocy kieliszka wytnij nożem w bezie równe i okrągłe zagłębienie. Konfiturę przetrzyj przez sitko i nałóż do bez tuż przed podaniem.

tesco.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation